Is mediation verplicht bij scheiding?
Het is niet verplicht om bij een scheiding in mediation te gaan. Je kunt je ook wenden tot een eigen advocaat die jouw belangen behartigt. Je ex-partner heeft dan ook zijn of haar eigen advocaat en ieder van hen zal jullie standpunten bij de rechter zo goed mogelijk proberen te verdedigen, tenzij de advocaten in een viergesprek met jullie komen tot oplossingen. Mediation heeft wel wat voordelen ten opzichte van een procedure met twee advocaten.
De-escalatie
Een eerste voordeel is dat jullie zélf met elkaar in gesprek blijven. Ben je in staat om, hoe moeilijk dat soms ook is, met elkaar te blijven praten dan kan mediation erbij helpen om het onderlinge contact te behouden en in ieder geval niet verder op scherp te stellen. Heb je ieder een eigen advocaat dan is dat risico groter. Advocaten dienen immers voor de rechter jullie standpunten te verdedigen en zullen de achtergronden eerder wat sterker aanzetten dan deze, om de lieve vrede te bewaren, af te zwakken. Dit wordt ook wel het toernooi-model genoemd waarbij twee stevig uitgeruste ridders te paard elkaar op het toernooiveld bevechten. Het conflict dat jij met je ex-partner hebt kan hierdoor verder escaleren en het onderlinge contact verslechteren. Als je samen kinderen hebt, en dus met elkaar moet blijven samenwerken, dan bemoeilijkt elke verdere escalatie de samenwerking. Je zult elkaar in de toekomst moeten blijven zien en spreken en daar zijn dan geen advocaten of rechters meer bij. Een verstoorde verhouding is voor niemand prettig, zeker niet voor de kinderen. Bovendien valt er nog meer te winnen bij een goed onderling contact. Bedenk je eens dat er op de hele wereld niemand is die nét zoveel houdt van je kinderen als je ex-partner. Is het dan niet heel fijn als het je samen lukt om ook na je scheiding die gevoelens te kunnen delen met elkaar en samen trots te zijn op je kind?
Mediation is maatwerk
Nog een voordeel van mediation is dat je zélf kunt aangeven wat belangrijk voor je is. De juridische oplossingen, of te wel dat waar je recht op hebt, hoeven niet altijd voor iedereen ook de beste oplossingen te zijn. Vaak worden oplossingen gevonden in financiële afspraken maar misschien heb je wel veel meer aan wat hulp bij een verhuizing of een gelijkwaardiger zorgverdeling van de kinderen. Mediation is maatwerk.
De rechter en mediation
Dat mediation werkt bij scheidingen wordt ook door de rechtbanken onderschreven waar sinds enkele jaren een mediationkamer is ingericht. Een rechter verwijst partijen tijdens de procedure niet zelden naar de mediationkamer om daar onder begeleiding van een mediator met elkaar tóch nog samen te komen tot oplossingen. Dit is overigens niet verplicht. Wel is het zo dat als de kloof tussen partijen met het voeren van de rechtszaak groter is geworden het succes op een geslaagde mediation in de mediationkamer minder groot is. Een goed begin is dus het halve werk.
Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?
Klik dan hier